Podzim krátí dny a prodlužuje večery. Bývá sychravo a člověk o to víc ocení domácí teplo a pohodlí. K horkému čaji přijdou vhod dobré a lehké sušenky, jejichž příprava vám nedá mnoho práce.
Budete potřebovat:
20 Dg másla
15 Dg cukru (nebo 13Dg + jedno balení vanilkového cukru)
2 vejce
15 Dg ovesných vloček (vhodnější jsou jemně mleté)
2 čajové lžičky prášku do pečiva (nebo 1 ČL sody s octem)
15-20 Dg hladké nebo celozrnné mouky
Postup:
Máslo utřete s cukrem.
Vetřete vejce.
Přimíchejte ovesné vločky.
Prášek do pečiva nasucho smíchejte s moukou a potom spojte s vaječno-máselnou směsí do nepříliš tuhého těsta.
Plech vymažte olejem nebo použijte papír na pečení. Z těsta tvořte nevelké placičky a rovnejte na plech vedle sebe. Počítejte přitom s tím, že při pečení se jejich objem zdvojnásobí.
Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15-20 minut.
Do těsta můžete přidat posekané rozinky, sušené švestky nebo meruňky, kandované ovoce nebo ořechy.
Z uvedeného poměru upečete asi 30 kousků.
Jablkový koláč pro dobrou podzimní náladu