Už ubíhá Advent a dny do Vánoc se stále rychleji krátí. V nevlídných dnech vyhledáváme teplo; topíme v bytě, vaříme víno s kořením, navlékáme tlusté ponožky a balíme se do měkoučkých plédů.
Kromě tepla tělesného přichází s vánočními tradicemi také teplo k našim srdcím: zahřeje nás pohled na adventní svícny a svíčky všude po bytě, zelené větve s rudými plody cesmíny… ale i vzpomínky na milé a blízké lidi.
Všechno tohle teplo v sobě pěkně spojuje tradice pečení vánočního cukroví. Byt plný voňavého tepla je jedním z krásných symbolů Vánoc.
Náš nápad na Bumerang laskavosti pro nadcházející týden je tento:
Pohostěte lidi, kteří pro vás udělali něco dobrého, něco milého, jednoduchým cukrovím. Řekněte jim, jak jsou pro vás důležití a jak si ceníte jejich porozumění.
Nejjednodušší je samozřejmě koupit pečivo v obchodě.
Mnozí z nás si ale řeknou, že to není ono. I my se domníváme, že není nad pečivo připravené doma, kdy se po bytě rozvoní vanilka a skořice. Máte-li jen trochu možnosti, případně i odvahy :), upečte cukroví sami. Můžete konec konců koupit těsto už hotové. Vykrájet různé tvary je pak už spíše zábava.
Samozřejmě, vlastní příprava vánočního cukroví je vždycky tak trochu vyšší pilotáží a věcí hrdosti každého, kdo se do ní pustí. Každá rodina má své recepty, své oblíbené druhy, které nesmějí chybět.
Pro náš účel postačí zcela jednoduchý druh křehkých máslových sušenek, které obdarovaným jistě udělají stejnou radost.
Budete potřebovat:
250 g másla
400 g hladké mouky
3 žloutky
150 g pískového cukru (můžete spojit obyčejný cukr – 4-5 lžiček – se 2 sáčky vanilkového)
špetku soli
Bílek na potření pečiva – lehce vidličkou prošlehaný (do bílku nesmí vniknout příliš mnoho vzduchu – na pečivu by pak byly bublinky)
Vanilkový cukr na posypání
Vykrajovací formičky.
Postup:
Nastavte troubu na 170 stupňů. Máslo rozpusťte, aby bylo tekuté, ale ne horké. Rozpusťte v něm cukr, přidejte špetku soli. Když je cukr dokonale rozpuštěný, vmíchejte žloutky. Přisypte mouku a důkladně promíchejte. Hladké těsto zabalte do fólie a dejte na 15-20 minut do ledničky. Potom rozválejte na pomoučeném vále na výšku cca 3 mm a formičkami vykrajujte různé tvary (nebo prostě rozkrájejte na čtverce a trojúhelníky). Potřete bílkem, posypte vanilkovým cukrem a dávejte na plech ne úplně těsně u sebe, aby se vám tvary při pečení nespojily. Dejte do trouby a pečte při nastavené teplotě 12-15 minut. Pečlivě kontrolujte stav pečiva, jakmile začnou okraje růžovět, vyndejte z trouby!
Vychladlé pečivo můžete narovnat do krabiček vlastní výroby nebo kupovaných, zabalit do krásného vánočního papíru, převázat stužkou. Malý, voňavý a upravený balíček jasně říká: tohle jsem s láskou vyrobil pro tebe!
Přejeme vám krásné chvíle a pěkný nadcházející týden!
Bumerang laskavosti. Nápad pro 1. týden.
Bumerang laskavosti. Nápad pro 2. týden.
Bumerang laskavosti. Nápad pro 3. týden.
Bumerang laskavosti. Nápad pro 4. týden.
Bumerang laskavosti. Nápad pro 5. týden.