No ano, jsem už tak stará, že pamatuji minulé století…
Pamatuji například časy, kdy máslo bylo zdravé. Opravdu! Dávalo se do bramborové nebo krupičné kaše, mazalo se na chleba, dělala se z něj jíška, potíraly se jím čerstvě usmažené lívance… Máslo bylo velmi prospěšné, zejména pro děti. Taky pamatuji doby, kdy prospívalo i droždí. Kvasnice. Zvláště prospívaly dětem v pubertě. Když v naší velké rodině začal další z nás trpět v pubertě pupínky, dělala maminka každý den ke snídani kynuté lívance. Nebo když neměla čas, tak drožďovou pomazánku. Obojí bylo neskutečně dobré a neuvěřitelně prospěšné, protože v tom bylo droždí.
Taky maso bylo zdraví prospěšné. Každé maso, bez ohledu na druh. Vepřové, hovězí, králičí, skopové nebo divočina. Každému dělalo dobře, zvláště pak dětem a lidem, kteří dělali těžkou fyzickou práci. Zdravé byly morkové kosti i kližka.
Veškerá drůbež byla rovněž velmi zdravá. Samozřejmě prsíčka, ale i stehna, křidýlka, drůbky… snad jenom ty pařátky, střívka, žlučník nebo peří by zdraví neprospívaly.
No a ryby – všechny ryby! Zvláště ty tučné. A zase – prospívaly především dětem. Samozřejmě, že i dospělým, ale pro dětský vývoj byly neobyčejně zdravé.
Velmi zdravý byl i vaječný žloutek. Zvláště dětem a starším lidem náramně svědčil.
Veškeré mléčné výrobky bez výjimky byly zdravé. Například tvaroh, ať byl jak chtěl tučný, byl neobyčejně zdravý. V mléce býval vápník, bílkoviny, vitamíny… I laktóza v něm byla a taky byla zdraví prospěšná. A smetana jak byla zdravá, zvláště ta od sedláka – tenkrát to žádní farmáři nebyli – ale i smetana z obchodu sloužila zdraví. Třeba v omáčce ke svíčkové…
A vývar jak byl užitečný! Silný hovězí nebo slepičí vývar! To byl přímo lék! Horký vývar prospíval každému organismu, dával se dokonce ženám po porodu. Bývalo v něm maso a zelenina, pravé zdroje síly a zdraví.
Zelenina vůbec byla neobyčejně zdravá. A červená řepa! Když někoho trápila nečistá pleť nebo zácpa, pomohla červená řepa. A pro krev byla hotovým požehnáním. Nebo mrkev. Pomáhala zdravému růstu i dobrému zraku. Zelí, co jen mělo vitamínů! Hrášek byl zdravý. A rajčata. Jak byla dobrá, tak byla zdravá. Neuvěřitelně zdravá.
Prospívaly i kaše. Hlavně dětem chutnala krupicová. Pohádka mládí se jí říkalo. Krupička, mléko, máslo, posypaná cukrem a kakaem nebo skořicí… Luštěniny jak byly zdravé! Fazole, hrách i čočka.
Jablíčka byla zdravá. Zvláště pro děti.
Pomeranče a citróny byly zdravé. Zvláště pro nemocné.
Chleba byl dobrý a zdravý. Pro všechny.
Med byl velice prospěšný. Zejména v zimě.
Kakao jak bývalo zdravé – zvlášť pro děti, které si na něm rády pochutnávaly!
Čaj s mlékem byl zdraví prospěšný. A bez mléka také.
Jenom snad káva škodila, ale to jenom tehdy, když se to s ní přehánělo. Když ji člověk pil v rozumném množství, byla také zdravá.
Dneska se ovšem spousta těch potravin jaksi… proměnila. Najednou jsou všechny takové škodlivé! Hotová hrůza. To jenom my, co jsme žili v minulém století, pamatujeme, jak dobré a zdravé bývaly kdysi dávno…
Ludmila Ovčinniková
11 citátů, na které byste si měli vzpomenout, až si budete něčím zbytečně lámat hlavu
Tisíc kuliček aneb jak si více vážit života